Wat is Open Gym en wat doe je daar?

Meer tijd besteden aan het verbeteren van je ‘weaknesses’ of een bepaalde skill ontwikkelen?

In CrossFit zijn er veel atleten die doen aan zogeheten “active rest”. Op deze dagen doen zij niet helemaal niets maar werken zij op een lage intensiteit aan skills en drills. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een snatch met een lege stang of elke minuut voor twintig minuten een laag aantal handstand push-ups. Dit zou een mooie invulling kunnen zijn van een open gym uur.

Kom je wat minder vaak trainen of heb je de afgelopen week een dag niet kunnen trainen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een workout van de afgelopen tijd in te halen. Dit doe je dan voor jezelf en de begeleiding is minder intensief dan tijdens een reguliere les. Je bent zelf verantwoordelijk voor je veiligheid en het correct uitvoeren van de bewegingen. De coach is op dat moment niet aanwezig om alles stap voor stap met je door te nemen. Als je vragen hebt of iets niet zeker weet dan kun je dat natuurlijk altijd vragen maar tijdens de open gym is het vooral de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat. Belangrijk is ook dat als je een workout inhaalt je goed luistert naar je eigen lichaam en rekening houdt met je volgende training(en).
“Er zijn nog steeds veel CrossFitters die geen gebruik maken van de Open Gym, omdat ze niet altijd weten waar ze moeten beginnen.”

DOELGERICHT, GEFOCUST EN PLANMATIG WERKEN.
Het valt ons op dat atleten I leden, die gebruik maken van een open gym moment, niet het “maximale” uit dit uur halen. Vaak wordt er ter plekke nagedacht over wat ze willen gaan doen, zonder enige onderbouwing of focus. Je wilt je pull up verbeteren? Ja? Dan doen we maar gewoonweg een aantal setjes pull-ups met een elastic band. Hoeveel? Doe maar drie! Hoeveel reps? uuhhhhh…..Geen idee..

Er is natuurlijk helemaal niks mis met het maken van een aantal setjes elastic band pull-ups, maar het is niet de juiste, snelste en meest veilige manier om uiteindelijk tot die eerste strict pull-up te komen.

De conclusie is dat te weinig atleten met een plan werken te werk gaan, met als gevolg dat ze niet het maximale uit hun open gym moment halen. Dit is ook niet raar, het nadenken, plannen en onderbouwen is eigenlijk niet jouw taak als CrossFitter.
Je in de materie verdiepen mag zeker, dit is een teken van intrinsieke motivatie. Als coach is er niks prettigers dan te werken met CrossFitters die vanuit intrinsieke motivatie zich willen verbeteren. Leg als CrossFitter dan ook de bal van “wat te doen” bij bijvoorbeeld een coach neer en ga aan de slag met een specifiek plan voor jou!

STAPPEN OM JE DOELEN TE BEREIKEN?

Trek je conclusie
Heb jij het afgelopen jaar meegedaan met de CrossFit Games Open? Ja? Cool! En als je dan terugkijkt, waar heb jij het dan laten liggen? Welke skills ontbraken of miste je simpelweg de ‘motor’? Weet wat je moet ontwikkelen om een betere score neer te zetten op deze test, be prepared!

Neem initiatief
Het klinkt logisch, maar er zijn nog steeds veel CrossFitters die alleen aan hun weaknesses werken op het moment dat deze op het whiteboard verschijnen. Dan kan het heel lang gaan duren voordat jij deze “weakness” verbeterd of een bepaalde skill ontwikkeld. Dus neem het initiatief! Zet twee open gym momenten vast in je agenda! Maak kleine doelen!“Open Gym momenten: Ga aan de slag met een doordacht plan”
Wat wil je nu echt en noteer dit? Wat wil je echt heel graag bereiken?
Omschrijf dit voor jezelf zo specifiek mogelijk, zodat je weet waarop je moet blijven concentreren. Wijk hier niet meer vanaf.

Het kan helpen je doel op te schrijven en deze te delen met anderen. Het doel word dan tastbaar. Zorg voor een nul-meting (meetbaar) en creëer realistische, haalbare deadlines.

Hoe ga jij er komen?
Het stellen van een doel hoeft niet moeilijk te zijn. Omschrijf hoe jij je gestelde doel, die je zo SMART mogelijk formuleert, gaat bereiken. Hoe vaak ga jij extra trainen om je doel te bereiken? Hoe ziet je krachtblok eruit? Welke specifieke mobiliteits oefeningen ga jij toepassen om efficiënter te bewegen? Ga jij je voeding aanpassen om je doel te bereiken (bijvoorbeeld gewichtsverlies voor je pull up)?
Zoek buddy’s