Gezondheid, keuzes en de langer termijn gevolgen ….

Alles wat we vandaag doen, beïnvloedt ons op de een of andere manier, vorm of vorm in de toekomst. Dat leerden we toen we ontdekten hoe slecht roken voor ons is, of toen we ontdekten wat kankerverwekkende stoffen zijn, maar hoe zit het met onze andere keuzes? 

We kiezen ervoor om te veel alcohol te drinken, te veel suiker te eten, vrienden “care packages” met cake & koekjes te sturen en onze winkelmand bij de kruidenierswinkel te vullen met bewerkte rommel. We kiezen er ook voor om de hele dag aan een bureau te zitten, daarna op onze bank, en we vermijden beweging. Welke prijs betalen we voor het niet sporten of voor het maken van slechte voedingskeuzes? 

Denk hier even over na, we zijn dieren die gemaakt zijn om te bewegen en zich te voeden van het land. Toch drinken we nog steeds frisdrank en nemen we deel aan activiteiten die ons lichaam schaden om ervan te genieten. Het erge is dat we niet vooruitdenken, we denken niet aan de toekomst! 


Op een dag zullen deze keuzes ons inhalen – geld besparen om de grote zak chips te kopen omdat ze in de aanbieding zijn (dit is slechts een eenvoudig voorbeeld) wat je op de lange termijn zal kosten. Wat gaat dat kosten? Jouw gezondheid.

Dit zijn de kosten van al onze medische rekeningen, pijn, immobiliteit en onafhankelijkheid die het gevolg kunnen zijn van onze huidige slechte keuzes. Voor het geval je niet wist dat een bezoek aan de dokter DUUR is en geen goede kwaliteit van leven hebben is op zijn zachtst gezegd deprimerend. Wie wil er nu niet met de kleinkinderen (of achterkleinkinderen) kunnen spelen of voor zichzelf kunnen zorgen? 

Het goede nieuws is dat je deze uitkomst KUNT WIJZIGEN!! Jij hebt CONTROLE over jouw huidige gewoonten en uit onderzoek blijkt dat je door het volgen van een paar richtlijnen een veel gezondere levensstijl kunt leiden, wat leidt tot een betere kwaliteit van leven. Hier zijn de eenvoudige stappen om gezonder te worden: 

1 Zorg voor een gezond dieet – dit betekent dat je zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen eet en je vooral concentreert op hele voedingsmiddelen (denk aan de omtrek van de supermarkt)
2 Zorg voor een constante fysieke activiteit – dit betekent minimaal 3x per week trainen en proberen een doel van 10.000 stappen per dag te bereiken (minstens 8.000 voor degenen die dat te veel vinden) 
3 Verminder de suikerinname! Mannen mogen niet meer dan ongeveer 36 g per dag consumeren en vrouwen zouden het volgens de AHA moeten beperken tot ongeveer 25 g per dag. 
4 Niet roken 
5 Matige alcoholinname – dit betekent dat u uw inname moet beperken tot gemiddeld EEN drankje per dag!! (Ik bedoel niet een van uw schenkingen wijn of wodka – we bedoelen de werkelijke portiegrootte)

Het moeilijkste is om ervoor te zorgen dat je je aan deze basisrichtlijnen houdt. Onze samenleving zit vol met slechte invloeden van de mensen om ons heen tot de commercials die we bekijken. Om het alleen te doen met o.a. de drukte van ons schema en invloeden kan het moeilijk zijn om een gezonde levensstijl te handhaven. Wellicht is een accountability-buddy zoeken en hen te vragen om je verantwoordelijk te houden nog niet zo’n gek idee.

Bekijk dit geweldige artikel van Harvard University  https://www.health.harvard.edu/blog/healthy-lifestyle-5-keys-to-a-longer-life-2018070514186