Stress en burn-outs zijn voor veel mensen helaas aan de orde van de dag. Uit onderzoek blijkt dat er in 2020 1,3 miljoen werknemers in Nederland last hadden van burn-outklachten. Chronische stress tast je hersenen aan, maar gelukkig kan regelmatig bewegen helpen. In onderstaande tekst ontdek je hoe sporten helpt om je stress te beheersen!

BIJNA ALLES HELPT!

Laten we direct maar met goed nieuws beginnen. Want hoewel chronische stress er onder andere voor zorgt dat je kortetermijngeheugen en concentratievermogen verslechtert, is praktisch élke vorm van bewegen geschikt om je stress te verminderen!

SPORTEN ZORGT VOOR ENDORFINES

Als je matig-intensief beweegt, komen er na zo’n 30 minuten endorfines vrij in je brein. Dit stofje zorgt voor een gelukzalig gevoel en verlaagt je cortisolniveau, het hormoon dat stress veroorzaakt. Een potje tennis, wandeling door de natuur of korte hardloopsessie is al voldoende!

SPORTEN IS MEDITEREN TERWIJL JE BEWEEGT

Op welke manier je ook beweegt, vaak zorgt sporten ervoor dat je de irritaties, zorgen en ongemakken van een dag eventjes vergeet. Je bent volledig gefocust op het bewegen, verzet je zinnen en hoeft even helemaal niets anders. Het is alsof je mediteert terwijl je beweegt. Raak je je dagelijkse spanning kwijt door te sporten, dan wordt het makkelijker een meer positieve kijk te hebben op de uitdagingen die je tegenkomt.

SPORTEN ZORGT VOOR BETERE SLAAP

Regelmatig sporten is goed voor je zelfvertrouwen. Bovendien zorgt het er vaak ook voor dat je beter slaapt, en voldoende slaap is erg belangrijk voor het verminderen van stress. Een kleine tip hierbij: kies er niet voor om laat op de avond nog erg intensief te sporten, want dat kan juist een negatief effect op je slaap hebben.

3 TIPS OM EEN GEWOONTE TE MAKEN VAN SPORTEN

Is sporten voor jou nog geen gewoonte, dan kan het een behoorlijke uitdaging zijn om te beginnen. Zeker als je nu al last hebt van veel stress! Met onze 3 tips helpen we je graag op weg!

1. LOOP VOORDAT JE RENT

Je hebt het meeste voordeel van de stressverlagende voordelen van sporten, als je matig-intensief beweegt. Je hoeft jezelf dus niet direct te verplichten om de marathon binnen 3 uur te lopen. Begin bijvoorbeeld rustig met een stevige wandeling of een lekker fietstochtje, waarbij je hartslag wat hoger is dan gewoon.

2. DOE IETS WAT JE LEUK VINDT

Zoals je al gelezen hebt, is praktisch elke vorm van bewegen geschikt om je stressniveau te verlagen. Kies daarom vooral iets wat je leuk vindt! Niet alleen omdat dat ervoor zorgt dat je het beter volhoudt, maar ook omdat iets leuks doen je stressniveaus verder verlaagt. Hou het simpel: loop wat vaker met de hond, pak de trap in plaats van de lift of fiets eens naar kantoor.

3. LEG HET VAST IN EEN SCHEMA

Als je tijd en ruimte schept om regelmatig te bewegen, is de kans veel groter dat je het ook daadwerkelijk doet. Als je alleen in je hoofd hebt dat je morgen wel even een stukje gaat wandelen, is het heel makkelijk om het onder invloed van stress uit te stellen. Staat het in je agenda, of maak je zelfs een afspraak om samen met je partner, vriend, vriendin of collega te gaan sporten? Dan is de kans groter dat je je aan je eigen plannen houdt.

ZORG DAT SPORTEN GEEN STRESS OPLEVERT

We bewaren het belangrijkste voor het laatst: als je last hebt van stress, ligt het gevaar namelijk op de loer dat regelmatig sporten als een verplichting gaat voelen en je alleen maar meer stress oplevert. En dat is nu juist níet de bedoeling. Zorg er daarom voor dat het sporten vooral iets is wat je plezier oplevert. Elke vorm van lichaamsbeweging helpt je ontspannen en kan een belangrijk onderdeel zijn van je aanpak om stress te verminderen.